Sunday, 18 August 2013

Installing SSRS 2012 on SP2013 within a farm

Overview: SSRS in SharePoint mode had a big architecture change before this exact combination of software.  Since SP2010 and SQL 2012 the architecture has been improved to use SharePoint Service Applications. 

Below is a diagram to explain how SSRS works when using SQL Server 2012 SP1 and SharePoint 2013 on-prem.

The high level steps I followed are:
1.> Install SSRS - SharePoint mode using SQL Server 2012 SP1
2.> Install the SQL Server SharePoint Add-in for SSRS feature on 1 or more WFE/App SharePoint servers
3.> On the WFE server ensure the SQL Server Reporting Services Service status is "Online" as show below:
PS> Install-SPRSService
PS> Install-SPRSServiceProxy
PS> get-spserviceinstance -all |where {$_.TypeName -like "SQL Server Reporting*"} | Start-SPServiceInstance
4.> Create a SQL Server Reporting Services Service Application within Central Admin:
5.> Activate PowerView Site Collection Feature. Verify the site collection feature "Power View Integration Feature" is activated.

6.> Verify installation:

  • CA > Manage Servers in the farm > Verify the Service "SQL Server Reporting Services Service"is on the WFE/App server.
  • CA > Manage Services on Server > Select the Server where the SSRS-add-in has been installed and > Verify the "SQL Server Reporting Services Service" service is "Started".
  • Using the Discovery Reports discussed above verify that the SQL Server with SSRS (SP mode is the same SQL version as the web/app servers in the farm (all my servers are version 11.1.3000.0 - SQL 2012 SP1).

  • 7.> Open the Site Collection and create a new "Report Library" as shown below:

    8.> Navigate to the reports library e.g. SSRS Demo.  Click the "Library" tab and the "Library Settings" Ribbon button.  Click "Advanced Settings" and verify the setting "Allow management of content types?" is set to "Yes". 

    9.> Add 3 SSRS reporting content types to the reporting library.  Navigate to the reports library e.g. SSRS Demo. Click the "Library" tab and the "Library Settings" Ribbon button. Click "Add from existing site content types", then add the 3 Report Content Types shown below (if you don't see this check your install steps especially versions of SQL):

    Dodgy Note: Depending on the order that the Site Collection and adding the SSRS service is installed in you may need to activate the following features: on the Site Collection go > Site Settings > Site collection features > Ensure the "Report Server Integration Feature" is enabled.  If you don't see the SSRS reporting Content Types, check out this post.

    10.> Add reports Navigate back to the library and ensure you have the options to add Reports ect.  Upload or create reports and verify SSRS in SharePoint mode is working.

    Note: For more detailed steps look at my series on SharePoint 2010 SSRS using SQL 2012.  As mentioned the architecture is the same so and the steps work on SP2010 and SP2013.  The 1st post is here.

    Part 3 Update (This Post)  - Installing SSRS 2012 SP1 onto a SP2013 Farm

    Updated 01 May 2014: Here is a diagram to show the SSRS components in diagram form so you can understand where the pieces sit.

    More Info:

    Problem:  Installed SSRS on 2 App/WFE servers, PS working but the Servers in farm and services not seeing the SSRS Services are not displaying in CA.

    Resolution:  Installed the SSRS components on the CA machine.

    Problem: When using PowerGui to create the 'Report Library' that will host my SSRS reports, I can't create the library, while debugging I notice that when i look at the current web I can't retrieve the available 'ListTemplates' whichis returning "$null", I get the following error message on the property: "This operation failed because the QueryInterface call on the COM component for the interface with IID '{BDEADF28-C265-11D0-BCED-00A0C90AB50F}' failed due to the following error: Bad variable type"

    Resolution: My work around was to run the Powershell code out of the native Windows PowerShell cmd prompt.  I think PowerGui is the issue.


    Post a Comment